Friday, November 11, 2005

Bismillah

Tersekat-sekat


Sesungguhnya untuk menulis sesuatu perlukan kekuatan. Ianya melibatkan satu dimensi yang lebih tinggi daripada hanya membaca dan mendengar. Menulis memerlukan kita untuk berfikir, merenung, dan bertindak.

Mungkin itu sebabnya, blog ini sudah agak lama sepi. Jasad lemah dan tidak bergerak dengan cukup. Akhirnya minda dan ruh jadi ikut pasif. Kalau terlalu lama begini, sudah tentu karat-karat jiwa makin bertambah atau lama-kelamaan akan menjadi basi. Kalau berdayung di tengah-tengah sungai, kalau terlalu lama berehat, atau terlalu disibukkan dengan perkara-perkara lain selain berdayung dan mengimbangkan perahu, inshaAllah akan hanyut dibawa arus. Untung-untung jika tidak karam dan tidak lemas.

Kelambatan bergerak ini akan mewujudkan satu ruang yang sunyi. Ramai orang tidak suka kepada keadaan sunyi sepi yang berlarutan. Ia hanya perlu sekali-sekala, bila ia diperlukan. Tetapi ia menyakitkan jika sepi datang tanpa ada akhir. Kita memerlukan bunyi untuk didengar, bicara untuk bercakap, dsb. Sama seperti blog ini, kita akan jadi jemu, bosan, dan mungkin sedih jika ia terlalu ‘sepi’. Ruang ini perlukan sesuatu untuk memecahkan ‘kebisuan’nya. Menggerakkan wajahnya yang statik. Perubahan yang boleh menukar kebiasaannya.

Dari mana kekuatan itu harus datang? Jangan kita disibukkan dengan perkara yang meletihkan dengan sia-sia. Jangan hati kita dimatikan dengan bisa yang tidak sepatutnya.