Friday, April 27, 2012

Pak guard

bismillah

bila baca kisah Imam Ahmad yang diheret keluar dari sebuah masjid, sampailah Imam Ahmad ended up in a bakery shop in front of the masjid. Baker yang baik hati jemput Imam Ahmad tumpang tidur di kedainya sambil baker tu buat kerja-baking- over the night. All those while, none knew that the kicked out man was Imam Ahmad since he covered himself so that people didn't notice him, a very well known Islamic scholar at that time. Did Imam Ahmad mengeluh dan perkenal diri supaya dapat layanan lebih baik?

uhuuhuh...teringat pulak bila Pak Guard satu sekolah kebangsaan ni ketuk cermin kereta dan suruh parking di luar sebab hanya guru dan kakitangan sekolah jer yang boleh parking dalam kawasan sekolah. Kite punyalah rasa sebak...over sensitive la ni sebab tengah 9 months pregnant dan kalau nak berjalan jauh tu memang agak menyeksakan LOL. Tujuan ke sini cuma nak drop sampul surat untuk pendaftaran sekolah anak jer, mungkin hanya ambil masa kurang dari 5 minit. Tapi, mengalah jer dan parking kereta di luar. Dah tu, bila nak masuk balik sekolah tu, kena suruh isi borang pulak. Nak berurusan di pejabat sekolah tu cuma seminit jer. Tapi, isilah jugak. Pak guard tu semestinya hanya menurut perintah. Dalam hati takdelah merungut pun, cuma tetiba rasa sedih pulak bila takde rasa kasihan pada orang yang tengah sarat mengandung...uhuhuhu...over sensitive.

Bila dah baca kisah Imam Ahmad tu, rasa insaf jugak. Imam Ahmad adalah ulama' yang dihormati, tapi tidak menggunakan kedudukannya untuk boleh tidur di dalam masjid itu sampai dia diseret ke luar oleh 'pak guard' masjid. Yup, pak guard hanya menjalankan tugas.

Who am I to complain, then?

Tuesday, April 24, 2012

Bismillaah

Baru habis membaca kisah terbaik yang dirakam dalam al-Quran: Surah Yusuf.

Terlintas tadi mengapa Surah Yusuf Allaah namakan kisah terbaik? Penah terfikir tak?

1- Siapa yang paling benar dalam perkataan selain Allaah Ta'ala? Kisah Yusuf dalam al-Quran adalah benar 100%. Tiada unsur fitnah, tipu, gossip, mahupun conflict of interest. That's why it is the best of stories, mashaAllaah!
2- Kita boleh belajar banyakkkkk benda dari cerita Yusuf. Sabar, du'a, tawakal, dakwah, memaafkan, hikmah, etc.
3- Kita boleh mengubat kesedihan dengan membaca cerita Yusuf. Think that God has tested you so much that you are the most unfortunate person in this world? Compare your life with Yusuf's and his father.
4- Kasih sayang anak-ayah(ibu pun boleh masuk juga ;) terakam indah dalam surah ini. Tribute to all fathers and mothers!