Saturday, January 01, 2005

:: work = force x distance ::

Untuk berubah, kita perlu melakukan kerja. Kena ada daya dan gerakan. Push diri kita untuk melakukan perubahan.

Sesuatu benda yang statik (tidak bergerak) tidak melakukan sebarang kerja. Tiada sebarang perubahan berlaku ke atas benda tersebut.

Lebih kuat kita kenakan daya ke atas sesuatu, lebih besar kerja yang kita lakukan. Lebih jauh jarak anjakan kita, lebih obvious(jelas) perubahan yang berlaku.

Sekiranya kita ingin berubah, kita perlu berbuat sesuatu. Sekadar duduk menunggu dan berharap tidak akan membawa sebarang perubahan.

Bergeraklah dan mulakan kerja-kerja perubahan.

Berubah demi Tuhan
Mohon doa dipermudahkanNya
Agar usaha yang sedikit
Diberi berkali ganda kemudahan dan kebaikan

Aktifkanlah diri kita
Kerana pasif tidak membantu
Batu-batu jalanan dipijak
Mereka diam tidak bergerak
Hujan jatuh menimpa-nimpa
Kerana ia bergerak
Jatuh ke bawah dari celahan awan
Dengan izin Allahu robbi
:: Ombak yang beralun ::

Abah, abang mahu ke pantai kehidupan. Ingin bermain ombak keinginan bersama teman-teman. Menikmati cerianya alam bermandikan terik mentari dugaan.

Abang, nanti kulit imanmu terbakar legam dek mentari dugaan itu, bau hangit melekat bau lautan kelalaian.

Tapi Abah, abang boleh mandi membersihkan daki-daki. Berenang-renang buat latihan rohani bersama teman-teman. Akan abang bawa sabun taubat untuk menyuci hati bersama.

Abang, badai lautan hidup adakalanya mengganas. Ombak dugaan kekadang memukul-mukul lembut tetapi kekadang menjulang tinggi dan membanting. Abah tak mahu abang lemas dalam lautan kelalaian itu.

Abah, Abang kan sudah dewasa dan tahu berenang merentasi cabaran, menangani hempasan badai keinginan. Lagipun, teman-teman adik boleh datang menyelamatkan.

Abang, Abah tak mahu iman menjadi taruhan. Kehilangan taqwa abang nanti abah terlalu risaukan. Takut-takut abang terlalu jauh dibawa hanyut oleh arus dosa, sehingga tiada daya untuk berenang semula ke tepian. Berhati-hatilah abang, jangan terpedaya dengan indahnya godaan ombak dunia ini.

8:06 pm dec 22, 2004
cleveland OH